با نخوردن این غذاها می توانید جوانتر بمانید!
غذاهای فوق فرآوری شده تا حدی به دلیل راحتی مصرف و ماندگاری بالا محبوبیت دارند. آن ها اغلب بسیار خوشمزه نیز هستند و این امر به جذابیت آن ها می افزاید. بااینحال، این راحتی و خوشمزگی با هزینه هایی از جمله پیری بیولوژیکی ما همراه است.
برخی از غذاهای فوق فرآوری شده شامل چیپس، نوشابه، نودل فوری، بستنی، شکلات، بیسکویت، غذاهای آماده، همبرگر،سوسیس و ناگت مرغ و ماهی است. به گزارش بی بی سی گود فود، غذاهایی مانند غلات، شیرخشک، ماست میوه ای، نانهای صنعتی و حتی جایگزین های گوشت وگان نیز می توانند بهعنوان غذاهای فوق فرآوری شده طبقه بندی شوند.
سن بیولوژیکی معیاری برای تغییر، آسیب و از دست دادن عملکرد سلول های ما در طول زمان است. درحالی که سن تقویمی نشانگر مدت زمانی است که به دنیا آمده ایم، سن زیستی نشان می دهد سلول های ما چقدر پیر شده اند. گاهی اوقات این دو عدد یکسان هستند، اما گاهی اوقات نیز بسته به سلامت عمومی و روش تعیین سن زیستی، با هم فرق دارند.
امروزه، سن بیولوژیکی را تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی، ژنتیک، سبک زندگی عمومی و محیط زیست در نظر می گیریم.
افراد سالم تر ممکن است سن بیولوژیکی کمتری نسبت به سن تقویمی خود داشته باشند، در حالی که وضعیت برای کسانی که سبک زندگی ناسالم تری دارند (که شامل مصرف غذاهای فوق فرآوری شده می شود)، بر عکس است.
کاهش سن بیولوژیکی در شرایطی که امید به زندگی در سطح جهان رو به افزایش است، مسئله مهمی به شمار می رود. جمعیت افراد بالای ۶۰ سال احتمالا پیش از سال ۲۰۵۰ با افزایش بیش از دو برابری به حدود ۲٫۱ میلیارد نفر خواهد رسید. این روند نشان دهنده ی تغییر جمعیتی قابل توجه و حرکت به سمت جمعیت های سالخورده است که چالش های اقتصادی و اجتماعی را به همراه خواهد داشت. در این میان، اگر افزایش طول عمر با بهبود استانداردهای زندگی سالم همگام نباشد، با چالش های بیشتری رو به رو خواهیم شد.
پژوهشگران در مطالعه ی جدید ۱۶٬۰۵۵ شرکت کننده از ایالات متحده را که بین ۲۰ تا ۷۹ سال داشتند و سبک زندگی و سلامتی آن ها با سایر جمعیت های ساکن در کشورهای غربی قابل مقایسه بود، انتخاب کردند. در این مطالعه از ساعت PhenoAge برای ارزیابی سن زیستی استفاده شد.
پژوهشگران ارتباط معناداری را بین افزایش مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و تسریع پیری بیولوژیکی مشاهده کردند. به ازای هر ۱۰ درصد افزایش در مصرف غذاهای فوق فرآوری شده، سن بیولوژیکی و سن تقویمی حدود ۲٫۴ ماه از هم فاصله می گرفتند.
کسانی که مقدار بیشتری غذاهای فوق فرآوری شده مصرف می کردند (۶۸ تا ۱۰۰ درصد انرژی دریافتی آن ها از این غذاها تامین می شد) از نظر بیولوژیکی نسبت به افرادی که ۳۹ درصد یا مقدار کمتری از انرژی مصرفی آن ها از غذاهای مذکور تامین می شد، ۰٫۸۶ سال پیرتر بودند.
دکتر باربارا کاردوسو، مدرس ارشد گروه تغذیه در دانشگاه مانش در بیانیه ای توضیح داد: «پیش بینی های ما نشان می دهد به ازای هر ۱۰ درصد افزایش مصرف غذاهای فوق فرآوری شده تقریبا دو درصد افزایش خطر مرگ و میر و ۰٫۵ درصد افزایش خطر ابتلا به بیماری مزمن در عرض دو سال وجود دارد.
با فرض رژیم غذایی استاندارد شامل ۲۰۰۰ کالری در روز، افزودن ۲۰۰ کالری اضافی به شکل غذای فوق فرآوری شده که تقریبا برابر ۸۰ گرم ناگت مرغ یا یک شکلات کوچک است، می تواند موجب شود که بدنتان بیش از دو ماه نسبت به سن تقویمی شما پیرتر شود.»
افزودن ۲۰۰ کالری اضافی به شکل غذای فوق فرآوری شده، میتواند موجب شود که بدنتان بیش از دو ماه نسبت به سن تقویمی شما پیرتر شود.
ارتباط میان مصرف غذاهای فوق فرآوری شده و پیری بیولوژیکی حتی پس از در نظر گرفتن اثر عواملی مانند کیفیت غذا و کل انرژی دریافتی مشاهده می شد. این ارتباط ممکن است ناشی از عوامل دیگری مانند مصرف کمتر فلاونوئیدها یا فیتواستروژن ها باشد که در غذاهای کاملی مانند میوه و سبزیجات وجود دارد. این موضوع همچنین می تواند ناشی از قرار گرفتن درمعرض برخی مواد شیمیایی موجود در بسته بندی ها یا موادی باشد که طی فرآوری غذا ایجاد می شوند.
کاردوسو و همکارانش نوشتند: «بزرگسالانی که مقدار بیشتری غذاهای فوق فرآوری شده مصرف می کردند، از نظر زیستی پیرتر بودند. این ارتباط تا حدی مستقل از کیفیت رژیم غذایی است و نشان می دهد فرآوری غذا ممکن است در تسریع پیری بیولوژیکی نقش داشته باشد.»
نتایج مطالعهی جدید از نتایج مطالعه ای قبلی حمایت می کند که نشان می داد غذاهای فوق فرآوری شده با نشانگرهای پیری از جمله طول تلومر (که نشانه ی پیری سلول در نظر گرفته می شود)، زوال شناختی و زوال عقل ارتباط دارد.
گر چه مطالعه ی کاردوسو و همکارانش روی داده های شرکت کنندگان آمریکایی انجام شده، همچنان برای کشورهای دیگر با مصرف بالای غذاهای فوق فرآوری شده نیز قابل تعمیم است. کاردوسو نتیجه گیری می کند: «یافته های ما نشان می دهند کاهش مصرف غذاهای فوق فرآوری شده ممکن است به کندشدن روند پیری بیولوژیکی کمک کند و این امر دلیل دیگری برای تمرکز بر کاهش مصرف این نوع غذاها هنگام طراحی استراتژی هایی برای ترویج پیری سالم است.»
این مطالعه در مجله ی Age and Aging منتشر شده است.