آیا ماچا همان چای سبز است؟
شاید برای اغلب شما این سوال پیش بیاید که آیا ماچا همان چای سبز است؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که ماچا، چای سبز است ولی هر نمونه چای سبز، ماچا نیست. در ادامه مقاله میپردازیم به تفاوتها و شباهتهای ماچا و چای سبز.
ماچا و چای سبز هر دو از یک نوع گیاه به نام Camellia sinensis تهیه میشوند ولی اصلیترین تفاوت بین آنها در نحوه رشد و همچنین برابری برگهای چای نهفته است.
چای سبز از تنوع بسیار زیادی برخوردار بوده و با کیفیتترین و مشهورترین آنها نیز در کشورهای ژاپن و چین کشت میشود. اگرچه که همه آنها از یک نوع هستند، ولی تنوع در آب و هوای محلی که در آن رشد کرده، برداشت و همچنین فرآوری برگها و جوانهها سبب تنوع میان این دو شده است.
این دو نمونه چای حاوی آنتی اکسیدانها، ویتامینها، مواد معدنی و آمینو اسیدها هستند، به گونهای که تاثیر بسیار زیادی در افزایش انرژی، کاهش وزن، بهبود سلامت پوست و تقویت مو دارند. اما تفاوت میان این دو در چیست؟ در ادامه مطالب به صورت دقیق به بررسی تفاوت ماچا و چای سبز میپردازیم.
چای ماچا چیست؟
چای ماچا یک نوع پودر چای سبز است که دارای طعم عطر و رنگ و بوی بسیار عالی بوده و رنگ آن نیز سبززمردی است. چای ماچا در کشور ژاپن به وسیله آسیابهای گرانیتی مخصوص پودر میشوند تا کلروفیل داخل آن نسوزد.
ژاپنیها برای پودر کردن این نوع چای به صورت دستی از هاونهای چوبی استفاده میکنند. دلیل منحصر به فرد بودن پودر ماچا، طریق کشت ویژه آن است. درختچههای چای سبز ماچا در فصل زمستان به خواب زمستانی فرو رفته و به وسیله مواد معدنی در خود و همچنین رسیدن فصل بهار به وسیله عمل فتوسنتز، بهترین نمونه از چای ماچا را خلق میکند. به دلیل زحمت بسیار زیاد و طریق کشت خاص آن، قیمت چای ماچا نسبت به چای سبز معمولا بیشتر است.
با این وجود به دلیل کیفیت خاص بسیار چشم گیر آن ارزش خرید بالایی دارد.چرا که کشاورزان کشور ژاپن در اواسط اردیبهشت ماه چهارچوبهای آلومینیومی و همچنین سایبانهای چوبی را بر روی درختچههای ماچا قرار میدهند تا اندازه رسیدن نور خورشید به این درختچهها میان ۶۰ تا ۷۵ درصد کم شود. انجام این کارها سبب بالا رفتن طعم شیرین و همچنین کیفیت چای ماچا میشود.
این نکته نیز شایان ذکر است که بدانید برداشت چای ماچا در کشور ژاپن همراه با مراسم خاصی صورت میگیرد.
چای سبز چیست ؟
چای سبز یک نوع چای است که از گلبرگها و جوانههای تازه گیاه چای تهیه میشود. در فرایند تولید کردن این نمونه چای اکسایش به صورت اندک صورت میگیرد. چای سبز در انواع مختلفی مثل ژاپنی و چینی وجود دارد. نوع ژاپنی این چای به نام اوچا شناخته میشود که طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است.
چای سبز را به علت داشتن موادی مثل آنتی اکسیدان و کاتچین ضد سرطان دارای خاصیتهای دارویی خیلی مفید میدانند، که در مقایسه با آنتی اکسیدانهای معروفی مثل ویتامین e و c خیلی قوی تر عمل میکنند.
این نوع چای دارای میزان اندکی کافئین است که به تازگی غیر از مردم چین در بیشتر کشورهای دیگر نیز گسترش یافته و طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است. علت اصلی این استقبال آشنایی مردم دیگر کشورها با خاصیتهای درمانی این نوع چای است به نقل از سایت www.bbcgoodfood.com می توانید با خواص بیشتر چای سبز آشنا شوید:
Green tea offers numerous health benefits – it’s a relaxing drink that helps increase our attention and focus, is heart-friendly, good for the gut and may help manage blood sugar. It offers a useful option if you are looking for a flavourful, low-calorie, unsweetened hot drink with less caffeine than coffee.
چای سبز فواید متعددی برای سلامتی دارد – این یک نوشیدنی آرامش بخش است که به افزایش توجه و تمرکز ما کمک می کند، دوستدار قلب است، برای روده مفید است و ممکن است به مدیریت قند خون کمک کند. اگر به دنبال یک نوشیدنی گرم خوش طعم، کم کالری و بدون شیرینی با کافئین کمتر از قهوه هستید، این یک گزینه مفید است.
تفاوت چای سبز و ماچا در چیست؟
قطعا در پایین جدولی برای مقایسه تفاوت های بین این دو چای تهیه کرده ایم:
ویژگی | چای سبز | ماچا |
شکل | برگهای خشک شده | پودر ریز آسیاب شده |
نحوه مصرف | دم کردن برگها در آب داغ | مخلوط کردن پودر با آب داغ |
مصرف کلم برگ | خیر، فقط عصاره برگها مصرف میشود | بله، کل برگ مصرف میشود |
فرآیند تولید | قرار گرفتن برگها در معرض نور مستقیم خورشید و خشک شدن | پوشاندن شاخ و برگها برای افزایش اسید آمینه و کلروفیل |
طعم | کمی تلخ | غنیتر و تلختر |
غلظت | کمتر | بیشتر |
مقدار مصرف | معمولاً یک قاشق چایخوری برای هر فنجان | حدود نصف قاشق چایخوری برای هر فنجان |
خواص | آنتی اکسیدانها، کافئین | آنتی اکسیدانهای بیشتر، کافئین بیشتر، اسید آمینههای بیشتر |
موارد مصرف | نوشیدنی گرم، دمنوش | نوشیدنی گرم، اسموتی، دسر، لاته |
قیمت | معمولاً ارزانتر | معمولاً گرانتر |
معمولا چای سبز به صورت خشک شده است ولی ماچا تبدیل به پودر میشود. در اصل ماچا برگ چای سبز است که به صورت پودری در آمده است. ماچا خیلی بیشتر از چای سبز تغلیظ شده، به همین علت افزودن یک دوم قاشق چایخوری پودر ماچا به یک فنجان کافی است.
زمانی که شما چای ماچا را مینوشید یعنی کل برگ چای را مینوشید. و این به گونهای است که هنگام نوشیدن چای سبز، برگهای آن به صورت کاملا دست نخورده باقی می مانند. در تولید کردن چای سبز معمولی، مراحل بیشتری طی میشود که شامل قرار دادن برگهای چای در معرض نور مستقیم خورشید و همچنین خشک شدن آنها است.
در مقابل، شاخ و برگهای ماچا به صورت ویژهای تحت پوشش هستند تا اندازه اسید آمینه و سبزینه هوایی که در برگ وجود دارد افزایش پیدا کند.
در رابطه با مزه آنها، می توان گفت که طعم هر دو نمونه چای اندکی به تلخی میگراید. با این وجود، ماچا عطر و طعم غنیتری دارد. این دو چای طرفداران بسیاری داشته و از آن به عنوان یک نوشیدنی سالم استفاده می شود.