وقتی مصرف این غذاها یک چالش سلامتی می شود
غذاهای فوق فرآوری شده واکنشی در بدن ما ایجاد می کنند که مشابه واکنش به تماس با عوامل بیماری زا است.
مصرف غذای ناسالم اکنون به یکی از چالش های بزرگ بهداشت عمومی تبدیل شده است. در پایان سال ۲۰۲۴، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) گزارشی نگران کننده منتشر کرد. بر اساس این گزارش، این نوع رژیم غذایی هزینه های پنهان سلامت به مبلغ ۸.۱ تریلیون دلار را به همراه دارد که در برخی کشورها می تواند تا ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) را تشکیل دهد. یکی از دلایل اصلی این موضوع تغییر گسترده از مصرف غلات کامل به محصولات فرآوری شده است.
محققان معتقدند که بدن ما این مواد غذایی را به عنوان اشیاء خارجی و نه غذا شناسایی می کند. لازم به ذکر است که این ها غذاهای کامل نیستند، بلکه ترکیبات استخراج شده از غذاهای محلول های شیمیایی اند که باعث می شوند بدن ما آن ها را به این شکل تشخیص دهد.
پژوهشگران دادههای مربوط به ۶۰۰۰ نفر در کانادا را مورد بررسی قرار دادند که شامل گستره وسیعی از سنین، شرایط سلامتی و زمینه های اقتصادی-اجتماعی بود. این افراد پرسشنامه ای مرتبط با یک نظر سنجی انجام شده توسط سازمان سلامت کانادا راتکمیل کردند و سپس در کلینیک های سیار مورد ارزیابی فردی قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که به طور متوسط، شرکت کنندگان بیش از سه وعده غذاهای فوق فرآوری شده درروز مصرف می کنند، در حالی که بیشترین مصرف کنندگان بهطور میانگین شش وعده در روز داشتند. این گروه با مصرف بالا، بیشتر مردانی با درآمد و سطح تحصیلات پایین تر بودند. به گفته محققان، غذاهای فوق فرآوری شده تمایل دارند جایگزین گزینه های سالم تر مانند میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی این افراد شوند.
با توجه به اینکه غذاهای فوق فرآوری شده هم اکنون نزدیک به ۴۵ درصد از انرژی روزانه شهروندان کانادایی بالای ۲۰ سال را تشکیل می دهند، این نگرانی کاملاً موجه است. همچنین، اگر چه این مطالعه بر کانادا متمرکز است، نتایج مشابه می تواند در ایالات متحده و تا حدی در برخی کشورهای اروپایی و آسیایی نیز صدق کند.