رپورتاژ

اهمیت آسیاب قهوه و تأثیر درجه آسیاب بر طعم قهوه؛ نکته‌ای که خیلیا ندیده می‌گیرن!

تاحالا شده یه قهوه دم کنین که همه‌ چیش به‌ظاهر درست بوده ولی طعمش ناامیدتون کرده؟ یا از یه فنجون قهوه ساده انقدر لذت ببرین که بخواین بدونین راز خوشمزگی‌ش چیه؟ جواب خیلی از این سؤال‌ها برمیگرده به چیزی که شاید زیاد جدی نگرفتین: اهمیت آسیاب قهوه! بله، اون چیزی که شاید فکر کنیم فقط یه مرحله سادست، واقعاً تعیین‌کننده‌ کیفیت و مزه‌ی نهایی قهوه‌ هست. اگه آسیاب رو جدی نگیرین، حتی بهترین دانه‌ قهوه دنیا هم نمیتونه طعم خودش رو نشون بده.

 حالا بیاین با هم بریم سراغ همه‌ نکات ریز و درشت این موضوع که چرا اهمیت آسیاب قهوه از اون چیزاییه که نباید دست‌کم بگیرین.

راهنمای مطالعه

 اهمیت آسیاب قهوه : اینجاست که بازی شروع میشه!

 آسیاب قهوه فقط خورد کردن دونه نیست؛ اینه که تصمیم میگیره قهوه‌ چی از خودش نشون بده. اگه دونه‌ها خیلی ریز آسیاب بشن، عصاره‌گیری زیاد میشه و قهوه‌ تلخ درمیاد. اگه خیلی درشت باشن، عصاره‌گیری کم میشه و مزش آبکی و بی‌جون میشه. این یعنی آسیاب، پایه‌ و اساس یه فنجون قهوه‌ خوش‌طعم و حرفه‌ایه. پس اهمیت آسیاب قهوه چیزی نیست که بشه راحت ازش گذشت.

 حالا اگه دنبال یه شروع حرفه‌ای هستین، اولین قدم تهیه‌ دان قهوه باکیفیته. پیشنهاد میکنیم حتماً  خرید دان قهوه عربیکا رو امتحان کنین. طعم و بوی این دونه‌ها با درجه آسیاب درست، میتونه فرق بین یه قهوه معمولی و یه قهوه خارق‌العاده باشه.

 درجه آسیاب قهوه: هر روشی یه درجه داره!

هر روش دم‌آوری، از فرنچ‌پرس گرفته تا اسپرسو، درجه‌ی مخصوص خودش رو می‌طلبه. درجه آسیاب مناسب قهوه باید با روش تهیه‌ هماهنگ باشه. اسپرسو نیاز به آسیاب خیلی ریز داره، ولی برای فرنچ‌پرس باید دونه‌ها درشت‌تر باشن. اگه درجه مناسب نباشه، قهوه‌ یا تلخ میشه یا بی‌مزه. خلاصه، تنظیم درست درجه آسیاب یه هنر واقعیه.

 تأثیر آسیاب بر طعم قهوه : آسیاب درست طعم واقعی قهوه میسازه!

بعضیا فکر می‌کنن طعم قهوه فقط به نوع دونه بستگی داره. ولی نه! تأثیر آسیاب بر طعم قهوه خیلی بیشتر از اونیه که فکر کنین. چون درجه آسیاب کنترل میکنه که چه مقدار از مواد قهوه توی فنجونتون استخراج بشه. اگه خوب آسیاب شده باشه، طعم‌ها متعادل و کامل میشن؛ اگه نه، یا تلخ می‌شه یا ترش. آسیاب، مسئول کنترل طعم‌ها هستش.

 آسیاب دستی یا برقی؟ کدوم بهتره؟

اینجا بحث سلیقه و نیازه شماست. آسیاب دستی بیشتر مناسب سفر، مینیمالیسم و تجربه‌ آهسته‌تره و منساب مصرف کم در خانه هستش. ولی آسیاب برقی سریع‌تره و برای مصرف زیاد و دقیق راحت‌تره. اگه دنبال دقت بالا هستین و برای شغلتون نیاز به دستگاه آسیاب دارین، مدل‌های برقی با تنظیم درجه‌ دقیق میتونن کمکتون کنن.

 اشتباهات رایج در آسیاب قهوه:

 یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات اینه که همه‌ قهوه‌ها رو با یه درجه آسیاب می‌کنن! یه اشتباه رایج دیگه اینه که قهوه رو از قبل آسیاب میکنن و میذارن بمونه. این کار باعث میشه عطر و طعمش از بین بره. همیشه دقیق و همیشه تازه آسیاب کنین.

درجه مناسب برای هر دستگاه دم آوری

درجه مناسب آسیاب برای هر دستگاه دم آوری:

 اندازه آسیاب برای فرنچ‌پرس: درشت و یکنواخت

 برای فرنچ‌پرس، دونه‌ها باید درشت آسیاب بشن. اگه ریز باشن، ته‌نشین میشن و قهوه‌ گِلی درمیاد. یه آسیاب درشت و یکنواخت، کلید یه فرنچ‌پرس تمیز و خوش‌عطره.

 آسیاب مناسب برای اسپرسو: ریز و منسجم

 برای اسپرسو، به یه آسیاب بسیار ریز و دقیق نیاز دارین. چون زمان عصاره‌گیری خیلی کمه، پس باید سطح تماس بالا باشه. یه آسیاب ریز باعث میشه طعم و کرمای خوبی داشته باشین.

 آسیاب مناسب برای کمکس و وی۶۰: متوسط

 برای وی۶۰ و کمکس، باید دنبال یه درجه متوسط باشین. این روش‌ها زمان دم‌آوری بیشتری دارن و یه آسیاب یکنواخت بهتون یه فنجون قهوه متعادل میده. نه خیلی تیز، نه خیلی شیرین. فقط بالانس.

 آسیاب مناسب برای موکاپات: ریز، ولی نه در حد اسپرسو

 موکاپات به خاطر فشار کمتر نسبت به دستگاه اسپرسو، نیازی به آسیاب خیلی ریز نداره. یه آسیاب ریز ولی کمی درشت‌تر از اسپرسو ایده‌آله. اگه خیلی ریز باشه، مسیر آب بسته میشه و قهوه میسوزه.

 آسیاب مناسب برای قهوه ترک: بسیار ریز (پودری)

قهوه ترک به پودر واقعی نیاز داره! چون دونه‌ها مستقیم با آب جوش میرن روی حرارت، باید کاملاً حل بشن و عصاره‌گیری کامل بشه. آسیاب قهوه ترک باید مثل آرد نرم باشه

 آسیاب مناسب برای ایروپرس: متغیر، از متوسط تا ریز

ایروپرس انعطاف‌پذیره. اگه زمان عصاره‌گیری کوتاه باشه، آسیاب ریز بهتره؛ ولی اگه بخواین زمان دم بیشتر باشه، آسیاب متوسط هم جواب میده. آزمون و خطا اینجا نقش مهمی داره! پس اگه می‌خواین از قهوه‌ نهایت لذت رو ببرین، فقط دونه‌ خوب نخرین، درجه آسیاب مناسب و روش دم‌آوریتون رو هم درست انتخاب کنین وگرنه یه اشتباه کوچیک، فنجونتون رو خراب میکنه.

 آسیاب مناسب برای کلد برو (Cold Brew): خیلی درشت

 کلد برو توی آب سرد دم میکشه و این فرآیند ۱۲ تا ۲۴ ساعت طول میکشه. اگه دونه‌ها ریز باشن، قهوه گِلی و تلخ میشه. پس یه آسیاب خیلی درشت بهترین انتخابه تا یه نوشیدنی سرد، نرم و کم‌اسیدیته داشته باشین.

 آیا آسیاب روی اسیدیته قهوه تأثیر میذاره؟

 بله قطعاً! هرچی آسیاب درشت‌تر باشه، عصاره‌گیری کمتر میشه و اسیدیته بیشتر حس میشه. هرچی ریزتر، تلخی غالب میشه و اسیدیته میره کنار. پس اگه عاشق قهوه‌های ترش و میوه‌ای هستین، درجه آسیاب مهم‌تر از اونیه که فکر می‌کنین.

 آیا آسیاب روی تلخی قهوه تأثیر میذاره؟

اگه قهوه‌ تلخه و مزه‌ سوختگی میده، ممکنه دونه‌هاتون رو خیلی ریز آسیاب کرده باشین. وقتی درجه آسیاب خیلی پایین باشه، آب زمان بیشتری روی پودر میمونه و ترکیب‌های تلخ‌تر قهوه بیشتر استخراج میشن. تلخی زیاد همیشه تقصیر رُست تیره نیست، گاهی فقط کافیه درجه آسیاب رو یه‌کم درشت‌تر کنین تا قهوه‌ خوش‌طعم‌تر بشه.

 نقش آسیاب تازه در حفظ عطر قهوه:

 هرچقدر هم دان قهوتون خوب باشه، اگه از قبل آسیاب شده باشه، خیلی سریع اکسید میشه و عطرش میپره. آسیاب تازه یعنی حداکثر طراوت، بیشترین رایحه و بهترین تجربه. مثل نون تازه؛ قهوه تازه آسیاب شده همیشه یه چیز دیگه‌ هست.

 اهمیت آسیاب قهوه، رمز قهوه‌ خورای حرفه‌ای

 سؤالات متداول درباره اهمیت آسیاب قهوه:

 1. آیا واقعاً نوع آسیاب روی طعم قهوه تأثیر داره؟

 بله، یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده طعم و کیفیت قهوه‌ است.

2. برای اسپرسو از چه درجه آسیابی استفاده کنیم؟

 خیلی ریز، نزدیک به پودر.

 3. چرا قهوم تلخ شده؟ ممکنه به خاطر آسیاب باشه؟

کاملاً. اگه بیش از حد ریز باشه، عصاره‌گیری زیاد میشه و تلخ میشه.

4. چه مدت بعد از آسیاب کردن باید قهوه رو دم کرد؟

 همون لحظه بهترین زمانه.

5. آسیاب دستی بهتره یا برقی؟

بستگی به نیازتون داره. دستی برای سفر و کم‌مصرف، برقی برای مصرف شغلی و زیاد.

 6. آیا همه‌ دونه‌های قهوه باید یه جور آسیاب بشن؟

 نه! بسته به روش دم‌آوری، درجه آسیاب فرق داره.

7. آیا میشه قهوه آسیاب‌شده رو توی یخچال نگه داشت؟

 نه، رطوبت و بوها جذب قهوه میشن. جای خشک و تاریک بهتره.

8. چطور بفهمم درجه آسیابم درسته؟

 با تست طعم و زمان عصاره‌گیری. تجربه مهمه!

9. برای فرنچ‌پرس از چه آسیابی استفاده کنیم؟

 آسیاب درشت و یکنواخت.

 10. آیا میشه دونه قهوه عربیکا رو با هر دستگاه آسیابی آسیاب کرد؟

 بهتره از آسیابی استفاده بشه که تنظیم درجه داره، مخصوصاً برای عربیکای خاص و خوش‌عطر.

 اهمیت آسیاب قهوه، رمز قهوه‌خورای حرفه‌ای:

 هرچی بیشتر بدونین، قهوه بهتری می‌خورین! اهمیت آسیاب قهوه، درجه آسیاب قهوه، و تأثیر آسیاب بر طعم قهوه، همشون یه پیام مشترک دارن: اگه می‌خواین قهوه‌ اون چیزی باشه که لایقش هستین، باید اهمیت آسیاب قهوه رو جدی بگیرین. یه آسیاب خوب و درست میتونه طعم قهوه‌ رو از زمین تا آسمون عوض کنه.

برای داشتن تجربه‌ی کامل، لازمه که از همون اول دونه‌ قهوه خوب و با کیفیت تهیه کنین. پیشنهاد میکنیم خرید دان قهوه از کافی با ما رو حتما تجربه کنید و از کیفیتی که توی هر دونه موج میزنه لذت ببرین.

 هر فنجون قهوه، یه فرصت دوبارست برای شروع روزتون با عشق و انرژی، با دونه‌ خوب و آسیاب درست، زندگی قشنگ تره. 

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا