آیا مصرف شکلات تلخ ارتباطی با سلامت قلب دارد؟
شکلات تلخ، چای سبز و سیاه، سیب، پودر کاکائو و انگور قرمز یا بنفش جزو غنیترین منابع فلاوانول ها به حساب می آیند؛ به طور مثال، چای سبز حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم «فلاوان-۳-اُل ها» در هر فنجان فراهم می کند. همچنین شکلات تلخ با توجه به میزان کاکائو موجود در آن می تواند ۱۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم «فلاوان-۳-اُل ها» در هر ۱۰ گرم فراهم کند. پودر کاکائو، به طور معمول غنی ترین منبع متمرکز این ترکیبات محسوب می شود.
فواید فلاوانول ها به کنترل فشارخون محدود نمی شود، بلکه عملکرد «اندوتلیوم» یعنی پوشش ظریف داخلی رگ های خونی را نیز بهبود می بخشند که یک عامل کلیدی در سلامت کلی قلب و عروق است. این بهبود در برخی موارد که فشارخون تغییری نکرده بود، مشاهده شد که نشان دهنده تأثیر گسترده تر این ترکیبات بر سامانه گردش خون است.
شکلات تلخ، منبع غنی فلاوانولها است؛ به ویژه هنگامی که حاوی ۷۰ درصد کاکائو باشد. این نوع شکلات میتواند تا ۶۰۰ میلی گرم از این ترکیبات مفید برای قلب را در هر ۱۰ گرم فراهم کند، این درحالی است که پودر کاکائوی طبیعی حتی مقادیر بیشتری دارد. شکلات شیری، سطوح بسیار پایین تری از فلاوانول ها را دارد و به طور کمتر از ۵۰ میلی گرم در هر ۱۰ گرم است. همچنین شکلات سفید به دلیل عدم وجود مواد جامد کاکائو، فلاوانول ندارد. روش های فراوری مانند قلیایی کردن نیز می توانند محتوای فلاوانول ها را به طور قابلتوجهی کاهش دهند؛ بنابراین شکلات خام یا شکلات حداقل میزان فرآوری، بهترین گزینه برای ارتقای سلامت محسوب می شود.
این یافته ها برای افرادی که به دنبال راه های در دسترس برای مدیریت فشار خون و حمایت از سلامت قلب خود از طریق تغییرات دلپذیر در رژیم غذایی هستند، دلگرم کننده است. گنجاندن مقادیر کمی از غذاهای پرمصرف مانند چای، سیب، شکلات تلخ یا پودر کاکائو در یک رژیم غذایی روزانه متعادل می تواند مقادیر مفیدی از فلاوانول ها را فراهم کند. اگر چه این ترکیبات جایگزینی برای داروهای تجویز شده یا توصیه های پزشکی نیستند، اما گنجاندن بیشتر غذاهای غنی از فلاوانول ها در برنامه روزانه می تواند یک مکمل ارزشمند برای یک سبک زندگی سالم به ویژه برای افراد دارای فشارخون بالاتر باشد.